Overspringshandlinger klassificeres ofte som noget, vi bør undgå. De betragtes som små forstyrrelser i hverdagen, der stjæler fokus fra det, vi egentlig var i gang med. Det kan der selvfølgelig være noget om, men er de egentlig så skamfulde, som vi ynder at gøre dem til? Det er blevet tid til at vende det syndfulde billede en smule på hovedet. Er du klar til at høre, hvorfor det rent faktisk kan være godt med en overspringshandling i ny og næ?
Kilde: Pixabay
Kender du det klassiske scenarie?
Du har knoklet i timevis. Vækkeuret ringede tidligt imorges, og siden har du arbejdet intenst. Hovedet er begyndt at beklage sig. Du mærker, hvordan hånden griber efter mobilen. Måske du lige skulle tjekke op på dine venner og bekendte på Facebook. Kender du det? De såkaldte overspringshandlinger, som pludselig opstår, når du egentlig var optaget af noget andet. Er du klar til at høre noget, du måske ikke vidste? Det kan nemlig være okay og faktisk også sundt at snuppe dig en overspringshandling i ny og næ.
Derfor er det i orden med overspringshandlinger
Når vi tyr til overspringshandlinger, er det ofte tegn på, at vores hovedet har brug for en pause fra det, vi var i gang med. Pauser har en unik evne til at give os fornyet energi og hjælpe os med at holde på arbejdspladsen hele livet. Når vi holder pauser, styrker vi vores kreativitet, mens vi ligeledes reducerer stress og får fornyet arbejdsglæde. Kort sagt er det i orden at ty til en overspringshandling en gang imellem. Disse handlinger kan langt hen ad vejen fungere som pauser og derfor have positive og nyttige effekter.
Kilde: Unsplash
Bl.a. i professionel fodbold har det været påvist, hvordan spillere yder bedre, hvis de får en pause. Hviledage er her et udbredt fænomen. Disse dage har til formål at give spillere ny energi både fysisk og mentalt. Dr Richard Pruna er en del af FC Barcelonas lægehold. Denne klub har længe gjort det suverænt. For tiden ligger de eksempelvis nummer et til at vinde La Liga ifølge en platform kendt for sine sportsnyheder og Superliga betting. Her er klubbens odds 1.50, og klubbens præsident tror da også på en sejr. Når klubben gør det så godt, skyldes det bl.a. deres dokotors overbevisning, om at pauser og hviledage er et must. Disse pauser, eller overspringshandlinger om du vil, er en aktiv del af klubbens strategi til at komme sig.
Også inden for universitetsverdenen tales der, om at overspringshandlinger kan være til gavn og være tegn på, at din hjerne siger fra og har brug for et break. Så længe disse handlinger er positive og et aktivt valg, er det helt fint at give dig hen til dem. Det er i hvert fald budskabet fra to forskere på Aarhus Universitet. Ifølge deres studie bliver overspringshandlinger først til noget negativt, når de foretages passivt og foretages, fordi du vil udskyde noget andet.
En overspringshandling i ny og næ er altså helt okay. Det er vigtigste er blot, at du ikke lader disse handlinger tage over. Det handler kort sagt om balance, og om at gøre op med dig selv, hvorfor du tyr til overspringshandlinger. På den måde gør du disse handlinger til noget aktivt og positivt. Og så længe du blot vender tilbage til den oprindelige opgave, du forlod, efter en rum tid, er det vel helt okay at snuppe dig et lille afbræk og en pause. Vi er i hvert fald overbevidste – overspringshandlinger er ikke nødvendigvis syndfulde.